»Trende je treba postavljati, ne pa jim zgolj slediti«

Pomembnost hitrega prilaganja in razvoja inovativnih rešitev je v današnjem času dobila še dodaten pomen. Gre za veščine, ki jih je treba gojiti in razvijati dolgoročno in tega se v DB Schenker zavedamo ter že vrsto let posvečamo veliko pozornosti. V podjetju se ne želimo samo odzvati na trende in jim slediti; želimo aktivno sodelovati v razvoju procesov in sami postavljati nove mejnike.

Rokavice s skenerjem ProGlove in pametna očala Picavi

Veliko je že bilo narejenega na razvoju digitalnih platform: smo pionirji na področju avtonomne vožnje (Tpod) in vpeljujemo dostavo s kolesi v mestnih centrih. V skladiščih se implementira raba avtonomnih viličarjev, pametnih očal (očala Picavi) za izbor blaga, pametnih rokavic z vgrajenimi skenerji in še več.

Uporabo pametnih očal v skladiščnih procesih smo raziskali znotraj pilotnega projekta na dveh naših lokacijah v Nemčiji. Dokazali smo pomembno povečanje produktivnosti v primerjavi z uporabo ročnih skenerjev. Posebna skupina sodelavcev je rešitev dopolnila tudi z uporabo t. i. pametnih rokavic z vgrajenim skenerjem, kar je vodilo v še dodatno povečanje učinkovitosti.

Rešitev za pameten nabor blaga sestavljata dve komponenti: pametna očala Picavi in rokavice s skenerjem ProGlove, ki beleži izbiro blaga. Tehnična osnova za pametna očala Picavi so podatkovna očala Google Glass. Informacije, ki so potrebne za izbor in iskanje želenega blaga, se prikažejo neposredno v vidnem polju skladiščnega delavca. Glavna prednost pri tem je, da ni več papirne dokumentacije in ročnih skenerjev, kar pomeni, da ima delavec obe roki prosti in lahko optimalno rokuje z blagom.

VoloDrone – tovorni dron prihodnosti

Eden izmed najnovejših projektov pa je sodelovanje z našim partnerjem Volocopter, s katerim smo razvili VoloDrone. Gre za edinstven razvojni projekt, ki bo redefiniral razumevanje dobavnih verig v mestnih središčih. Do sedaj so bili dostavni droni povezani z dostavami majhnih paketov do fizičnih oseb, VoloDrone pa je tovorni dron z nosilnostjo do 200 kilogramov. Doseže hitrost 40 km/h, deluje na električni pogon in je tako idealen za npr. dostavo zdravil do bolnišnic ali pa odlaganje različnih komponent v tovarnah.

Z integracijo VoloDrona v svojo dobavno verigo bomo v prihodnosti svojim kupcem lahko zagotovili povsem neodvisne, hitre in okolju prijazne dostave (Slika: DB Schenker).

 

Direktorica Schenker d.d. Slovenija, ga. Valerija Špacapan Friš, dodaja: »Tudi sama sem velika zagovornica in navdušenka razvoja inovativnosti, delovanja po principu nenehnih izboljšav in večanja produktivnosti. Postati moramo še bolj agilni, saj drugače v tem nepredvidljivem, agilnem poslovnem okolju ne moremo dolgoročno uspeti. Vesela sem, da smo del skupine, ki razvija in ima toliko inovativnih rešitev. Na ta način lahko po potrebi vse ponudimo tudi slovenskim partnerjem in tako optimiziramo njihove logistične procese ter podpremo njihovo poslovanje

Avtorica: Maruša Širok Ambrožič