Preplet tradicije in inovacij: 170 let Radgonskih goric

Radgonske gorice, najstarejši in največji proizvajalec penečih vin v Sloveniji, s ponosom ohranja več kot 170-letno tradicijo vrhunske kakovosti in inovativnosti v vinarstvu. V intervjuju bomo izvedeli več o samih začetki podjetja Radgonske gorice ter inovativnem razvoju na področju pridelave vin skozi čas. 1. Radgonske gorice imajo že več kot 170-letno tradicijo. Najprej bi vas […]

Radgonske gorice, najstarejši in največji proizvajalec penečih vin v Sloveniji, s ponosom ohranja več kot 170-letno tradicijo vrhunske kakovosti in inovativnosti v vinarstvu. V intervjuju bomo izvedeli več o samih začetki podjetja Radgonske gorice ter inovativnem razvoju na področju pridelave vin skozi čas.

1. Radgonske gorice imajo že več kot 170-letno tradicijo. Najprej bi vas prosila, da nam na kratko opišete začetke vašega podjetja. Kako se je skozi leta razvijala vaša tehnologija ter pristop k pridelavi penin in vin?

Začetki podjetja Radgonske gorice segajo v leto 1852, ko je bilo prodanih prvih 12.000 steklenic v Gornji Radgoni pridelanega penečega vina. Lastnika podjetja sta bila takrat brata Klajnošek; eden od njiju je prinesel znanje o pridelavi penečih vin iz Šampanje in zastavil uspešno pot. Nato je vse skupaj prevzela družina Bouvier; oni so razširili vinograde in iz Francije pripeljali nove trte. Takrat je bila v vinogradih v Hercegovščaku odkrita tudi naša avtohtona sorta: ranina. Po drugi svetovni vojni je sledila nacionalizacija, ki razvoja podjetja skozi vse te spremembe ni uspela zaustaviti. Vselej smo investirali v nove tehnologije, pridobivali nova znanja, nikoli nismo spali na lovorikah, ampak iskali nove poti. Vedno smo hodili v koraku s časom. Ravno zato se lahko danes pohvalimo z že omenjeno 170-letno tradicijo, ki jo še naprej vestno ohranjamo in nadgrajujemo.

2. Projekt “Untouched By Light”, s katerim ste se predstavili na lanskoletnem Plesu nemškega gospodarstva je zanimiv zaradi edinstvenega pristopa k pridelavi vina v popolni temi. Kje ste našli navdih in kakšen je bil odziv trga?

Untouched by Light je v bistvu zgodba, rojena iz naključja, ki pa je hitro pridobila jasen namen in cilj. Čar te zgodbe je znanost, na kateri temelji: različne raziskave kažejo, da svetloba slabo vpliva na vina in penine, saj se v njih razvijejo neželene arome. Tako smo se odločili izvesti eksperiment in celotno proizvodnjo premakniti v popolno temo. Ne samo to, tudi trgatev opravimo v popolni temi! Na ta način je nastalo prvo peneče vino na svetu, pridelano v popolni temi! Ko degustirate penino v temi, priporočamo, da naredite primerjavo s klasično Zlato radgonsko penino – takrat se tudi sami prepričate o razlikah v okusih. Degustacije v temi izvajamo tudi pri nas v kleteh v Gornji Radgoni, zato vabljeni na edinstveno doživetje!

3. Potrebe trga in pristopi pridelave so se verjetno čez ves ta čas znatno spreminjali, pa vendar nas zanima, kako usklajujete bogato tradicijo pridelave vin s sodobnimi trendi? Ali imate kakšno zgodbo, ki ponazarja ta preplet?

Spremljamo svetovne trende, redno se udeležujemo najpomembnejših dogodkov v vinskem svetu in skrbimo za nadaljnje izobraževanje kadra. Uspešno sledenje trendom in naš inovativen pristop potrjuje tudi trg. Naše ideje se dobro uveljavljajo in pogosto postanejo navdih za konkurenco. Kot primer inovacij lahko izpostavimo prav Untouched by Light ali naše špriCARje v pločevinki, ki so stopili na trg še preden je vino v pločevinki postalo svetovni trend, ali pa Pet-nat Renine, ki je bil eden izmed prvih pet-natov v Sloveniji.

4. V okviru svojega delovanja poleg same pridelave vina ponujate različne turistične izkušnje, kot so ogledi kleti in degustacije. Kako te aktivnosti prispevajo k promociji vaših izdelkov in lokalne kulture?

Turistični vidik naše ponudbe je pomemben del našega poslovanja. Vinski turizem in naši proizvodi gredo z roko v roki. Ogledi in degustacije skozi vino in zgodbe pričajo o vinski kulturi, ki je del lokalnega življenja in pomemben del zgodovine lokalnega okolja. Vino nikoli ni le izdelek, ampak je veliko več od tega. Ravno to dokazujemo z doživetji in izkušnjami, ki jih nudimo – od  lokalne kulinarike do vožnje z e-kolesi skozi vinograde, kjer se še toliko bolj začuti povezanost naših krajev in ljudi z vinarstvom.

5. Morda za konec lahko delite še kakšno zanimivo ali zabavno anekdoto, ki se je zgodila med vodenimi ogledi kleti ali degustacijami?

Ogledi kleti so vedno zanimivi in zabavni – srečaš veliko različnih ljudi in nikoli ne veš, v katero smer bodo peljali vprašanja in pogovori. Vsekakor so zadnje čase ene zanimivejših degustacij tiste, ki potekajo v popolni temi. Redkokdaj se namreč znajdemo s peščico oseb, zaprti v klet v popolni temi; to je posebna izkušnja, ki iz posameznikov izvabi različne odzive. Zanimive anekdote bi vam zagotovo lahko zaupale naše sodelavke iz turizma – najbolje pa je, da se nam kar sami pridružite in skupaj z nami zgradite čisto svojo zgodbo ter ustvarite najlepše spomine.