Bosch Rexroth – Nova lokacija, inovativni projekti ter zavezanost okolju in zaposlenim!

Podjetje Bosch Rexroth d.o.o. letos praznuje 25-letnico. Iskrene čestitke ob tem jubileju. V Sloveniji ste prisotni vse od leta 1998, ko je bilo podjetje v Železnikih ustanovljeno pod imenom Indramat Elektromotorji. Zaupajte nam nekoliko več o vaših začetkih in o vašem nadaljnjem razvoju podjetja vse do danes?  V Sloveniji smo prisotni že 25 let. Začeli […]

Podjetje Bosch Rexroth d.o.o. letos praznuje 25-letnico. Iskrene čestitke ob tem jubileju. V Sloveniji ste prisotni vse od leta 1998, ko je bilo podjetje v Železnikih ustanovljeno pod imenom Indramat Elektromotorji. Zaupajte nam nekoliko več o vaših začetkih in o vašem nadaljnjem razvoju podjetja vse do danes?

 V Sloveniji smo prisotni že 25 let. Začeli smo leta 1998 s prevzemom Domelove proizvodnje pogonskih motorjev s strani podjetja Mannesmann – Rexroth. Leta 2002 je Bosch Rexroth prevzel naše podjetje Indramat elektromotorji. Leto kasneje, 2003, se je večji del podjetja preselil na novo lokacijo v Škofji Loki in s tem naredil velik in pomemben korak v svojem nadaljnjem razvoju. S spremembo imena podjetja Indramat Elektromotorji v Bosch Rexroth leta 2016 smo se identificirali in izrazili zvestobo skupini Bosch Rexroth.

Že od samega začetka smo specializirani za razvoj in fleksibilno proizvodnjo tehnično zahtevnih motorjev in varilnih transformatorjev. V tem času smo razvili, zasnovali in izdelali različne izdelke na področju industrijskih aplikacij. Naši transformatorji se uporabljajo pri različnih svetovnih proizvajalcih avtomobilov za varjenje sistemov podvozij, servomotorji pa na primer v pakirnih linijah v živilski industriji. Pravzaprav celo uporabljamo naše lastne izdelke za proizvodnjo lastnih izdelkov.

Stalen razvoj in rast podjetja sta nas vse bolj vodila v prostorsko stisko, tako da smo letos dosegli največji mejnik v obstoju našega podjetja, to je selitev podjetja iz vseh treh lokacij (Škofja Loka, Železniki, Šenčur) na novo skupno lokacijo na Brniku. Novi prostori nam bodo omogočili, da nadaljujemo z iniciativo “We move to win”, ki je bila pri Bosch Rexrothu uvedena leta 2017, in izraža uspešno prihodnost z inovativnimi, agilnimi, izjemnimi, drznimi in k strankam usmerjenimi pristopi ter stremi k zanesljivim, učinkovitim, inteligentnim in uspešnim procesom, ki pomagajo nam in našim strankam do zmage.

Na novo lokacijo na Brniku ste se preselili poleti. Zaupajte nam nekaj več podrobnosti o sami izbiri lokacije in njenih prednostih za vaše podjetje?

Pri izbiri nove lokacije smo upoštevali več faktorjev, predvsem pa smo se usmerili v lokacijo, ki našim zaposlenim ne bi predstavljala prevelike obremenitve glede oddaljenosti podjetja od njihovega doma. Našim zaposlenih želimo ponuditi navdušujoče in atraktivno ter predvsem varno delovno okolje, zasnovano po najvišjih standardih. Naše glavno vodilo pri načrtovanju stavbe je bilo vzpostaviti jasen in pregleden pretok materiala s poudarkom na skrajšanju pretočnega časa, kar bo našim strankam seveda prineslo dodatne koristi. Na novo zasnovan koncept razporeditve proizvodnega prostora na 14.000 m2 podpirata tudi nov enoten logistični koncept za notranji transport in tudi nov koncept ravnanja z izdelki, kar bo povečalo učinkovitost dela za več kot 15 %. Skupno imamo na razpolago skoraj 25.000 m2 prostora, kar nam bo med drugim omogočilo tudi nadaljnji razvoj inovacij, s katerimi bomo konkurirali celotnemu svetu.

 

Dandanes skoraj ne moremo več govoriti o postavitvi nove lokacije, ne da bi omenili tudi okolijske odgovornosti in energetske učinkovitosti. Zato nas tudi zanima, kakšno vlogo so odigrali obnovljivi viri pri sami zasnovi ter gradnji vaše nove lokacije?

Okolijska odgovornost in energetska učinkovitost sta predstavljala pomemben faktor pri gradnji nove stavbe. Novi obrat je zasnovan za napredek ob upoštevanju energetskih koristi z uporabo obnovljivih virov energije in načel podnebne nevtralnosti. Fotovoltaični paneli, izolacija in okenska stekla najnovejših standardov, energijska učinkovitost črpalk in motorjev, polnilne postaje za električna vozila, ponovna uporaba izkopanih materialov pri gradnji, zeleni pasovi v okolici podjetja, program pogozdovanja, upoštevanje pasov za prečkanje divjadi in še z marsičem smo pokazali, da naša odgovornost do okolja ni zanemarljiva.

Novosti nove lokacije in ustvarjanje novih delovnih mest regiji nedvomno prinašajo nov razvoj in še večjo prepoznavnost vašega podjetja. Kakšni pa so vaši načrti za prihodnost?

Na Brniku so zdaj “doma” tri poslovne enote, dve več kot v preteklosti. Nova tovarna je bila zgrajena za povezovanje in širitev obstoječe proizvodnje v regiji, umestitev novih izdelkov (eLION) in optimizacijo proizvodne mreže Bosch Rexroth po vsem svetu.

S to novo postavitvijo lahko pokrijemo veliko število aplikacij in panog, ki jih uporabljajo stranke. Naši servomotorji MS2N se uporabljajo v vseh vrstah aplikacij za avtomatizacijo na avtomobilskem področju ali v proizvodnji baterij. Naši elektromotorji eLION podpirajo prehod z motorjev z notranjim izgorevanjem na električne pogone na področju terenskih mobilnih aplikacij (npr. žerjavi, bagerji). Naše tehnologije zategovanja z našim ključnim izdelkom Nexo postavljajo nove standarde z največjo svobodo ter najvišjo zanesljivostjo in natančnostjo procesa.

Vidite, da nas čaka še veliko razvoja. Ko pomislite na rešitve za avtomatizacijo in elektrifikacijo, morate pomisliti na nas na Brniku – najkasneje od danes naprej. Komaj čakam, da vidim, kaj bo naslednjih 25 let prineslo nam in našim strankam.

 

Pogovor je potekal z direktorjem tovarne Brnik in generalnim direktorjem Bosch Rexroth Slovenija, Martinom Hansnom.