Ali veste, zakaj 7 od 10 IT projektov ni uspešno izvedenih?

Predstavljajte si, da bi bili od desetih izdelanih avtomobilov le trije vozni ali da bi le tri od desetih letal uspešno pristala. Se sliši nesprejemljivo? Ta statistika dejansko velja za IT projekte. V povprečju kar 7 od 10 IT projektov ni uspešno izvedenih! To zagotovo ni nekaj, s čimer bi se lahko sprijaznili, v mnogih drugih panogah pa to sploh ne bi bilo sprejemljivo. Tudi v informacijski tehnologiji je treba poiskati čim bolj optimalne poti za uspešno realizacijo projektov.

3 ključni dejavniki, zaradi katerih je lahko VSAK projekt uspešen

Na uspešno izvedbo projektov vpliva veliko dejavnikov, trije pa so tisti, ki bi jih lahko označili kot »recept za uspeh«.

1. dejavnik: Kdaj vam je nazadnje nekdo zares prisluhnil?

Poglejmo situacijo na primeru, s katerim se lahko vsi poistovetimo in ni vezan na razvoj programske opreme. Recimo, da želite zgraditi hišo. Ob pripravi načrtov arhitektu poveste, da želite imeti velika okna v jedilnici. Z njegove strani je ključno, da vam postavlja prava vprašanja, dokler ne prepozna potrebe, ki je gonilo vaše želje po velikih oknih.

Po pogovoru na primer ugotovita, da vam je v resnici pomembno, da imate dovolj svetlobe, ker želite vsako jutro zajtrkovati na soncu. To je za arhitekta ključna informacija, ki mu pove, da potrebujete dovolj svetlobe zjutraj in ne zvečer. Tudi za izvajalce gradnje hiše je to pomembno dejstvo, saj morajo biti okna jedilnice postavljena na vzhodu in ne na primer na jugu. Če ne bi prisluhnili vašim resničnim potrebam, bi vam velika okna sicer sama po sebi zagotovila dovolj svetlobe, vendar morda ne takrat, kot bi si jo vi želeli. Enako je pri IT projektih, saj je brez pravilnega razumevanja resničnih potreb stranke nemogoče dostaviti optimalno končno rešitev.

2. dejavnik: Čigavi interesi naj bodo pri projektu v ospredju?

Najboljši skrbniki za stranke vedno in brez izjem zastopajo interese stranke. Njihova naloga je, da v celoti prisluhnejo vašim potrebam, jih razumejo in jih ustrezno predstavijo ekipi. Tako je mogoče že v izhodišču proces dela ustrezno prilagoditi na način, da res dobite to, kar si želite in pričakujete. S tega vidika se bistveno povečajo tudi možnosti za uspešno realizacijo projekta.

Foto: freepik.com

3. dejavnik: Uporaba agilnega pristopa

Kateri koli projekt je na začetku praktično nemogoče načrtovati tako, da bi upoštevali vse dejavnike, okoliščine in spremenljivke. S tega vidika je zelo pomembno, da postavimo trdne temelje in okvir, hkrati pa smo na poti do realizacije cilja izjemno agilni. Največkrat se namreč zalomi, kadar se izvajalci preveč togo držijo začetnih okvirov in pozabijo na pragmatičnost. Cilj je treba imeti pred očmi in se mu približevati, pot pa izbiramo prilagodljivo, premišljeno in agilno.

Uspešen projekt ni le kljukica na papirju

Sam recept za uspešno realizacijo projektov torej ni težak, vendar to še ne pomeni, da pot do cilja ni vijugasta. Treba je imeti odlično znanje in izkušnje, poleg tega pa je ključnega pomena vztrajnost. Do ciljev se ne pride po najlažji poti, temveč je umetnost izbrati najbolj optimalno pot do cilja in se je v nadaljevanju dosledno držati.

Pri projektih je ključno imeti vedno pred očmi, da končni izdelek doseže dodano vrednost oziroma da uporabnikom zagotovi poslovno vrednost. Neuspeh ni le to, da projekta ne realiziramo. Tudi, če uspešno realiziramo projekt, vendar ta nima nobene dodane vrednosti, težko rečemo, da je bil cilj dosežen. Kadar v nekaj vlagamo čas, denar in delo, nam mora biti popolnoma jasno, zakaj to počnemo.

Avtor: Filip Kralj, direktor easy.bi