E.ON | Nove iniciative na področju vodika

Začetki vodikovega gospodarstva Skupaj z 75 000 zaposlenimi upravlja podjetje E.ON največje energetsko omrežje v Evropi in oskrbuje več kot 50 milijonov odjemalcev. Ker stremijo k trajnostnemu razvoju, ponujajo svojim strankam trajnostne rešitve, ki lahko tako olajšajo in pospešijo energetski prehod v nizkoogljično družbo. V času, ko se soočamo s težkimi izzivi, se trajnost ne […]

E.ON hydrogen

Začetki vodikovega gospodarstva

Skupaj z 75 000 zaposlenimi upravlja podjetje E.ON največje energetsko omrežje v Evropi in oskrbuje več kot 50 milijonov odjemalcev. Ker stremijo k trajnostnemu razvoju, ponujajo svojim strankam trajnostne rešitve, ki lahko tako olajšajo in pospešijo energetski prehod v nizkoogljično družbo. V času, ko se soočamo s težkimi izzivi, se trajnost ne nanaša le na naš vpliv na okolje, temveč tudi na zagotavljanje oskrbe z lokalno oz. evropsko energijo.

Pri podjetju E.ON so mnenja, da je poslovanje z vodikom v Evropi nujno potrebno, pri čemer so si zadali nalogo, da poskrbijo za uresničitev tega cilja. Svojim strankam pa ponujajo tudi alternativo sedanjim fosilnim gorivom. Za namene širjenja vodikovega gospodarstva sodeluje E.ON s številnimi evropskimi kot tudi svetovnimi podjetji, z namenom pospeševanja in uvajanja vodikovega gospodarstva na celotnem evropskem območju.

Raba vodika

Vodik je v vesolju najbolj razširjen element. Danes se večinoma uporablja kot surovina v kemijskih procesih za proizvodnjo gnojil in goriv. Vodik se lahko uporablja tudi za proizvodnjo električne energije v gorivnih celicah oziroma ga je mogoče sežgati. Med njegovim zgorevanjem nastaja voda, brez drugih škodljivih snovi ali emisij. Vodik se lahko uporablja kot nadomestilo za nekatere postopke pri proizvodnji jekla ali kot toplotni vir visokih temperatur v opekarstvu. Uporablja se ga tudi za namene razogljičenja v transportu, predvsem za tista prevozna sredstva, ki niso primerna za elektrifikacijo z baterijami. Plovila, vlaki in tovornjaki, ki jih poganjajo gorivne celice, so smiselna alternativa motorjem z notranjim izgorevanjem. Poleg tega se lahko vodik uporablja tudi za shranjevanje presežne električne energije na podlagi tehnologij »power-to-gas«.

Iniciative podjetja E.ON na področju vodika

Da bi lahko vodik postal dostopen vsem, sta potrebni dve stvari. Prva je oskrba z vodikom, kjer E.ON vključuje sodelovanje tako s proizvajalci kot tudi z uvozniki vodika. Pri E.ON se zavzemajo za nadaljnji razvoj industrije elektrolize ter redno sodelujejo pri številnih projektih na področju vodika in njegovih inovacij, z namenom prisluhniti željam in potrebam strank ter dobaviteljev. Prav tako si prizadevajo, da bi bili njihovi plinovodni sistemi ustrezno opremljeni za takojšnje delovanje – ključnega pomena je tu infrastruktura. Transport velikih količin vodika je namreč najlažje izvedljiv preko plinovodov. Iz tega razloga se ukvarjajo tudi z digitalizacijo njihovih omrežij, da bi povečali povezanost med sektorji za učinkovito rabo obnovljivih virov energije.

E.ON Croatia – iniciativa za vodik

Slovenija in Hrvaška imata v primerjavi z Nemčijo ali Italijo veliko manj možnosti za vzpostavitev trga za vodik. Zato poskuša E.ON Croatia aktivno vključevati vse več akterjev obeh držav z namenom, preko inovativnih idej ter iniciativ, začeti z reševanjem okoljskega problema. Z vzpostavitvijo partnerstva s hrvaškim podjetjem se bo odprlo veliko novih možnosti za uporabo pogosto spregledanega »vira«, ki v številnih industrijskih procesih sodi med odpadke. S tem bi se zagotovilo čisto in obnovljivo pridobivanje vodika, ki bo dobavljiv za hrvaške in evropske trge v sosednjih državah.

Odgovor na to vprašanje se glasi…

Gospodarska raba vodika nam je že vrsto let na dosegu roke. Vendar se še nikoli doslej ni razvijalo v tako širokem obsegu; po Evropi se izvaja na stotine projektov v prid razvoju gospodarstva z vodikom. Slovenija in Hrvaška bosta na tem področju s pomočjo E.ON Croatia tako našli nove poti do uspeha, saj vodik ni več naša prihodnost, temveč je že naša sedanjost.